Förbättringsförslag för a-kassor

De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har i flera år krävt att regeringen ändrar reglerna i a-kassan. Hittills har regeringen inte lyssnat. Men under den senaste månaden har regeringsföreträdare öppnat för att förbättringar kan komma. Samtidigt har oppositionen lagt förbättringsförslag.

När regeringen ändrade reglerna i a-kassan reagerade många medlemmar direkt. Regelförändringarna innebar bland annat att det blev mycket dyrare för inte minst LO-medlemmar att vara medlemmar i en a-kassa.

Hotell- och restauranganställdas avgift steg till exempel från 97 kronor i månaden till 430 kronor. Flera andra LO-förbund fick liknande ökningar, medan akademikernas och vissa tjänstemäns a-kasseavgifter knappt ändrades alls. Effekterna av förändringarna märktes snabbt. Många gick ur a-kassan och andra avstod från att gå in. Sammantaget tappade a-kassorna runt en halv miljon medlemmar. Och trots finanskrisen vände inte folk tillbaka.

Avgiftsförändringarna har fått kritik från facken. En annan facklig kritik är att ersättningarna till de arbetslösa inte höjs. I praktiken har de varit desamma sedan 2002, vilket innebär att 12 procent av de arbetslösa numera har en ersättning som motsvarar 80‑procent av den tidigare lönen.

Nu lovar oppositionen förbättringar om valet vinns i höst. De ersättningar som också den tidigare regeringen visade lågt intresse för att höja ska just höjas, från 680 kronor om dagen till 930 kronor nästa år. Men efter 100 ersättningsdagar minskar ersättningen med 150 kronor.

Avgiften ska också ändras. De som har fått kraftiga höjningar ska få en sänkning. Metoden som används är en skattereduktion. Syftet, enligt oppositionen, är att ingen ska betala mer än 80 kronor i avgift till a-kassan i månaden.

Men samtidigt påverkas skatten. A-kassemedlemmar med hög avgift får sänkt skatt och de med låga avgifter höjd.

Metoden är krånglig men är ett sätt att ta bort effekterna av den differentierade avgiften mellan olika a-kassor, enligt oppositionen. Målet är självklart att a-kassorna ska få fler medlemmar vid en rödgrön valseger. Den här något svåröverskådliga metoden kan dock få konkurrens från regeringen som flaggat för att höjningar av ersättningar kan komma före valet.

Det som är helt uppenbart är att oavsett vem som vinner valet i höst väntar ytterligare utredningar av a-kassan. Oppositionen anser att en större översyn är nödvändig och regeringen, som länge passat i frågan, presenterade för någon vecka sedan en parlamentarisk socialförsäkringsutredning där a-kassan ska ingå.

För LO, TCO och Saco verkar det alltså som om politikerna äntligen lyssnar. Samtidigt visar intresset hur svårt det är för facken att kräva ändringar. Den förra socialdemokratiska regeringen slog dövörat till när facken krävde höjningar. Och den nuvarande har inte visat något intresse för fackens oro för att a-kassorna tappar medlemmar på grund av regeringens åtgärder.

Det nya politiska intresset kommer säkert att leda till mer facklig uppmärksamhet kring a-kassan. Det ingen vet är hur medlemmarna gör – väljer de att gå tillbaka till a-kassan när villkoren förbättras?

Källa