Lågavlönade klarar inte av att betala a-kasseavgiften

De ökade kostnaderna har gjort att allt fler har lämnat både facket och a-kassan. På tre år har 260 000 gått ur facket medan 430 000 har lämnat a-kassorna.

De som tjänar minst betalar mest. En civilingenjör tjänar dubbelt så mycket som en servitris, men servitrisen får betala mer än dubbelt så mycket till facket och a-kassan. Det skriver LO Tidningen.

Före 2007 skilde det en hundralapp mellan det dyraste och det billigaste förbundet i LO, TCO och Saco. Nu skiljer det mer än 600 kronor, enligt tidningen.

En LO-medlem i Hotell- och restaurang betalar 725 kronor till facket och a-kassan. På tre år har kostnaden ökat med 439 kronor eller drygt 150 procent.

Samtidigt betalar en Sacomedlem i Sveriges Ingenjörer 314 kronor. På tre år har priset ökat med 86 kronor eller knappt 40 procent.

Nästan hela ökningen beror på politiska beslut; dyrare a-kassa och slopad skattereduktion för medlemsavgiften till facket och a-kassan. Den slopade skattereduktionen betyder att alla betalar mer vare sig avgifterna har höjts eller inte, konstaterar LO Tidningen.

De ökade kostnaderna har gjort att allt fler har lämnat både facket och a-kassan. På tre år har 260 000 gått ur facket medan 430 000 har lämnat a-kassorna.

LO Tidningen konstaterar också att sambandet mellan höjd avgift och att folk lämnar a-kassan är tydligt.

I förbund där många är arbetslösa har avgiften höjts rejält, det gäller exempelvis för många LO-förbunds kassor. Resultatet är minus 230 000 medlemmar i LO-förbunden och minus 250 000 medlemmar i LO-förbundens a-kassor.

Samtidigt är Sacos gemensamma a-kassa tillbaka på samma avgift som före 2007, 90 kronor. Sacoförbunden har ökat med 19 000 medlemmar på tre år medan 12 000 fler är med i a-kassan, enligt LO Tidningen.

Idag är fler tjänstemän än arbetare med i facket. Docent Anders Forslund, på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala, säger till LO Tidningen att fackets legitimitet undergrävs när stora grupper går ur.

Källa