Långa väntetider för att få ut sin a-kassa

Väntetiderna för att få ut sin a-kassa för de som blivit arbetslösa är fortfarande långa för många a-kassor även om väntan har blivit lite kortare. Prognsosen är att väntetiderna fortsätter att kortas.

– I samband med krisen var det framför allt ett stort inflöde av de som har rätt till grundbelopp; det vill säga av de som inte har varit medlemmar i a-kassan tillräckligt länge och de som inte varit medlemmar i a-kassan, säger Kristian Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Det var framför allt IF Metall, Alfakassan och Unionens a-kassa som fick ett mycket stort inflöde av nya medlemmar när krisen slog till och arbetslösheten steg i slutet av 2008 och början av 2009.

Byggnads och IF Metall tillhör fortfarande de kassor som har de längsta köerna för de som väntar på sin a-kassa och har rätt till grundbeloppet. Efter 31 veckor väntar fortfarande en fjärdedel av de a-kasseanslutna inom Byggnads på sin ersättning, motsvarande för IF Metall är 28 veckor.

För utbetalning av grundbelopp har mediantiden för väntan på ersättning minskat ifrån sexton till fjorton veckor, efter 14 veckor har alltså hälften av de sökande fått sin a-kassa.

Alfakassan har kortat sina väntetider för grundbelopp med två veckor, och under de tre senaste månaderna har Alfa-kassan fått ner väntetiderna på grundbelopp med fem veckor. Fortfarande är dock Alfakassan en av de arbetslöshetskassor som har längst väntetider.

– Inflödet i Alfakassan är nu nere på 2007-års nivåer. Det har varit en inflödeschock där tidigare, säger Kristian Persson.

Väntetiderna för inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning, där medlemmen både uppfyller arbets- och medlemsvillkoret, uppgår till 12 veckor för 75 procent av ärendena och 8 veckor för 50 procent av ärendena.

Det betyder alltså att hälften av de nya ersättningstagarna som fick inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning fick sin ersättning inom åtta veckor.

Men på IAF ser man nu att det blir bättre och bättre, kötiderna blir kortare.

– Om vi inte får en ny inflödeschock borde kötiderna minska. Det är handläggningen av nya ärenden som är ett hårt jobb. Sedan sker ju utbetalningen per månad med automatik, säger Kristian Persson.

Arbetslöshetskassorna hade 3 358 000 registrerade medlemmar i slutet av 2009.

Akademikernas arbetslöshetskassa hade 607 000 registrerade medlemmar vilket innebar att Akademikernas arbetslöshetskassa var den enda arbetslöshetskassa som hade fler medlemmar i november 2009 än i september 2006.

Källa