GOOGLE

Our partners:

En av fyra missar höjd a-kassa i höst

Den 7 september höjs taket i a-kassan för första gången på 13 år. Men var fjärde medlem i a-kassan får ingen höjning alls. De drabbade är låginkomstagare, i majoriteten av fallen kvinnor.

Miran Elmi i Jönköping jobbade tidigare inom äldrevården men när hon senare blev arbetslös och gick på a-kassa fick hon bara behålla 7.500 kronor i månaden efter skatt.

Miran Elmi från Jönköping menar att hon inte hade klarat sig på a-kassa om hon var ensamstående eftersom hon har barn. Foto: SVT & TT

– Men jag tycker det är bra att de höjer, att alla inte får lika. Det är bra att de som jobbar hårt och tjänar mer får högre a-kassa, säger Miran Elmi trots att hon är en av dem som inte får någon höjning alls efter den 7 september.

”Fick inte så hög lön”
Det är långt ifrån alla arbetslösa som får ersättning från a-kassan i dag. Men av de som får så räknar myndigheten Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen (IAF) med att var fjärde inte kommer att få någon höjning. IAF har räknat på de som varit arbetslösa mindre än fyra och en halv månad (motsvarande 100 arbetsdagar).

De som inte får någon höjning alls har låga inkomster och är oftare kvinnor, som Miran Elmi i Jönköping. Hon påverkas inte heller av höjningen av den lägsta ersättningen, det som kallas grundbeloppet som också höjs den 7 september.

– Jag har jobbat inom omsorgen och fick lön, men den var inte så hög, säger Miran Elmi.

Skillnad i a-kassa före och efter kommande höjning den 7 september. Stapeln längs till höger visar ersättning enligt a-kassans grundbelopp. Foto: SVT

Maxbeloppet har inte följt inflationen
Det är svårare att kvalificera sig till a-kassan i dag. Bara den som jobbat heltid, eller haft hög lön året innan arbetslösheten, får full ersättning. Och man måste jobba minst halvtid i ett halvår för att uppfylla det så kallade arbetsvillkoret.

Men samtidigt har maxbeloppet legat still sedan 2002, och har inte räknats upp i takt med inflationen. Eftersom många har högre inkomster får därför en tydlig majoritet höjd ersättning efter den 7 september.

Och de som får en höjning när taket höjs efter sommaren, kommer i snitt få 2.700 kronor mer i plånboken efter skatt, enligt IAF. De med månadsinkomster över det nya taket, som jobbat heltid och tjänat över 25.025 kronor i månaden året innan arbetslöshet, kommer att få ut hela 3.500 kronor mer än i dag.

”Tillbaka mot inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring”
I dag kan man max få ut 10.500 kronor i månaden efter skatt, oavsett hur mycket hen tjänat innan sin arbetslöshet. Den nya maxersättningen efter skatt landar på 14.000 kronor i månaden. Enligt IAF får en tredjedel av de arbetslösa en höjning de 100 första dagarna i arbetslöshet, och ytterligare en tredjedel får med det nya taket maxbeloppet efter sommaren.

– Tanken är att arbetslösa ska kunna få flera tusenlappar mer i plånboken efter höjningen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och hävdar att regeringen nu tar stora steg tillbaka mot en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring.

Men är det inte orättvist att inte alla får ta del av höjningen, det drabbar de med låga inkomster och då oftare kvinnor?

– Vi har varit tydliga med att vi gör en höjning av taken. Vi vill inte att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en grundförsäkring. Däremot är det svårare att kvalificera till a-kassan i dag och många får därför lägre ersättning än sin senaste månadsinkomst. Det är något annat än tak-diskussionen, men här har vi också anledning att återkomma, säger Ylva Johansson.

”Man klarar sig om man inte är ensam”
Miran Elmi i Jönköping klagar inte, trots den låga ersättningen.

Hur klarar man sig på bara 7.500 kronor i månaden?

– Jag har klarat mig. Vi har fått hjälp av Försäkringskassan också, eftersom vi har barn. Men framförallt är jag inte ensam, och då klarar man sig, säger Miran Elmi som kom från Somalia för elva år sedan och som arbetat inom omsorgen i Jönköping och varit arbetslös i perioder. Till hösten ska hon påbörja en vidareutbildning.

Källa:  svt.se