Utförsäkrades ersättningar kan försenas

Villkoren för de sjukskrivna som blir utförsäkrade vid årsskiftet uppmärksammas alltmer. Sammantaget berörs 54000 personer nästa år. Fler och fler – inklusive Försäkringskassan – varnar för att deras nya ersättningar kan försenas. Och det blir mer och mer oklart hur många som är tillbaka hos Försäkringskassan nästa år.

Skälet till att utförsäkringarna sker är att regeringen har satt en bortre gräns för hur länge sjukskrivna får uppbära sjukpenning och att möjligheten till tillfällig förtidspension upphör. Effekterna av de här förändringarna märks nästa år och inte minst vid årsskiftet. Då blir 15000 personer utförsäkrade.

Men vissa av de här förändringarna har skett väldigt snabbt. Det gäller till exempel möjligheten för utförsäkrade som tidigare varit medlemmar i en a-kassa att bli medlemmar igen. Förslaget lades i oktober, ett lagförslag kom i förra veckan och riksdagsbeslut fattas i december. Men de som omfattas måste agera nu.

Försäkringskassan försöker informera de berörda om förändringen men skickar allt tydligare signaler om att de berörda sannolikt inte uppfattat förändringen. Därmed riskerar de att få en för låg ersättning eller i värsta fall ingen ersättning alls. Förutom informationssvårigheterna riskerar a-kassorna att bli en flaskhals. Många a-kassor har redan lång väntetid på grund av den höga arbetslösheten och nu ska en ny grupp hanteras, med regler som många uppfattar som krångliga.

Frågan är också hur många av de berörda som verkligen blir kvar hos Arbetsförmedlingen, dit de ska från årsskiftet. Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender har vid flera tillfällen sagt att hon tror att många av de berörda är för sjuka – vilket alltså betyder att deras arbetsförmåga är så låg att Arbetsförmedlingen kommer att hävda att de måste tillbaka till Försäkringskassan.

Eventuellt kan en första indikation komma på vilka bedömningar Försäkringskassan gör idag, torsdag. Då presenteras en ny prognos över utvecklingen de kommande åren. Men sannolikt är prognoser av vad som händer med de utförsäkrade svåra att göra. Ingen, inte heller Försäkringskassan, vet hur många av de berörda som har arbetsförmåga.

När de lämnar sjukskrivningen vid årsskiftet och ska anmäla sig hos Arbetsförmedlingen väntar vad regeringen kallar ett introduktionsprogram som pågår i maximalt tre månader. Det är först när programmet är avslutat som det står klart vilken typ av insats som gäller. Ett annat bekymmer är tajmingen av den här förändringen. De som anses ha arbetsförmåga, och därmed ska få stöd och insatser för att hitta nya jobb, ska konkurrera om lediga jobb med alla andra som är arbetslösa.

Sannolikheten är stor att det tar tid innan någon vet hur det går för den nya grupp som Arbetsförmedlingen ska ta emot – och hur gruppen påverkar arbetslösheten. Paradoxen blir då att ju fler som bedöms arbetsföra, desto mer ökar med stor sannolikhet arbetslösheten.

Källa