Lägre arbetslöshet bland medlemmarna kan sänka avgifterna

Skillnaderna mellan olika a-kassors avgifter kommer att öka framöver. A-kassor med lägre arbetslöshet bland de anslutna medlemmarna kan sänka avgifterna medan motsatsen råder för a-kassor där många är arbetslösa.

LO-förbunden kommer att tvingas höja sina a-kasseavgifter medan flera tjänstemannaförbund kan komma att sänka avgifterna. Det rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion (Ekot).

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger till Ekot att konstruktionen av a-kasseavgiften är orättvis och att det slår fel mellan olika yrkesgrupper.

– Så kan det inte vara att ansvaret ska läggas på individen eller en enskild del av ett kollektiv för vilken arbetslöshet vi har i samhället, säger hon till Ekot.

A-kasseavgiften består av en rörlig del som beror på hur hög arbetslösheten är och en fast del som ska täcka kassans administration.

Arbetslösheten har hittills slagit olika hårt inom olika yrkesgrupper och exempelvis IF Metalls och Hotell- och restaurangfackets a-kassor har höjt den rörliga delen av sina a-kasseavgifter till 300 kronor vilket är så högt som det är möjligt enligt reglerna.

Andra LO-förbund som nyligen höjt avgiften är Kommunal och Transport.

Från den 1 juli kommer a-kasseavgiften att sänkas med 50 kronor och flera av tjänstemannaförbundens a-kassor kommer därmed att sänka avgifterna. Det är osäkert hur många LO-förbund, om några, som kan sänka avgiften.

Det innebär att den som exempelvis är medlem i akademikernas a-kassa kommer att ha en månadsavgift på 90 kronor medan medlemmen i Hotell- och Restauranganställdas kassa får betala 415 kronor, enligt Ekot.

Också A-kassornas samordningsorganisation efterlyser ett rättvisare system där inte ansvaret läggs på respektive kassa eller medlem utan på hela kollektivet.

Källa