TCO kräver en gräns på arbetslöshetsavgift

A-kassereglerna gör att arbetslöshetsavgiften i a-kassor med många arbetslösa blir höga. Nu kräver TCO en gräns på 90 kronors arbetslöshetsavgift.

– Det är dags att regeringen sätter stopp för de automatiska höjningarna av a-kasseavgiften. Regeringen måste ta sin del i ansvaret för krisen och stoppa fördyringen av a-kasseavgiften så att fler går med och kan få ett inkomstskydd, säger Sture Nordh, ordförande i TCO, i ett uttalande.

De a-kassor som har medlemmar i de branscher som har högst arbetslöshet och därmed högst avgifter är också de som har tappat flest medlemmar. mellan 25 och 35 procent. Sture Nordh är kritisk till att de mest utsatta ska behöva betala mest.

– Det är skrämmande att vi har ett system där löntagare som har störst risk får betala mest och då riskerar stå helt utan försäkring, säger Sture Nordh.

Regeringen har redan beslutat om ett avdrag a-kasseavgiften på 50 kronor i månaden för 2009, men TCO vill se att avgiften sänks ytterligare. De vill att arbetslöshetsavgiften maximeras till 90 kronor per månad och medlem, vilket skulle innebära en a-kasseavgift på maximalt 200 kronor.

Den genomsnittliga avgiften är i dag 269 kronor. Förändringen skulle kosta cirka 1,5 miljarder, beräknar TCO.

Källa


VÅRA KOMPISAR REKOMMENDERAR:
Elefant flytt är en flyttfirma i Stockholm