Billigare a-kassa utlovas av regeringen

Regeringen vill göra det billigare att vara med i a-kassan. Dessutom ska det bli lättare att bli medlem.

När regeringen tillträdde 2006 stod 700 000 personer utanför arbetslöshetskassorna. Sedan dess har ytterligare 500 000 personer gått ur a-kassorna.

Nu föreslår regeringen i budgetpropositionen att avgiften till a-kassan sänks med cirka 50 kronor i månaden för medlemmar som arbetar.

Syftet med att sänka avgiften är att öka människors trygghet.

– Det är fler människor som får möjlighet att vara med i försäkringen. Det ökar också människors köpkraften och mildrar nedgången i ekonomin som vi upplever, sade finansminister Anders Borg (m) när han presenterade förslaget tillsammans med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i dag.

För att göra det attraktivt att gå med i a-kassan erbjuder regeringen ett särskilt inträdespaket för dem som blir medlemmar i en a-kassa nästa år.

– Varje månad räknas under 2009 som två månader. Det betyder att man kvalificerar sig för inkomstersättning efter sex månader i stället för efter tolv, säger Borg.

Det ska även bli enklare att bli medlem i a-kassorna. De krav som finns i dag på viss arbetad tid slopas. Det betyder att den som är föräldraledig, sjuk eller arbetslös kan bli medlem i en a-kassa.

Peter Schönefeld, kanslichef vid Arbetslöshetskassornas samorganisation, säger att regeringen går åt rätt håll.

– Vi har lämnat remissvar om obligatorieutredningen och där tyckte vi att man i första hand borde göra försäkringen bättre och billigare så att fler ansluter sig. Och de här förslagen går i den riktningen, säger han.

Regeringen får däremot ris av Svenskt Näringsliv som anser att regeringen överger sin tidigare tydliga linje om en stark koppling mellan lönebildning och arbetslöshet genom att sänka avgiften.

– Det rätta hade varit att gå åt andra hållet, att förstärka kopplingen ytterligare och sprida avgifterna mer. A-kassor med en hög arbetslöshet ska ha en högre avgift. På så sätt tar fackföreningar och även kanske arbetsgivarföreningar hänsyn till detta i sina kollektivavtalsförhandlingar, säger Pär Andersson, organisationens avtals- och socialförsäkringsexpert.


 

Vår partner i SakStockholm köper dödsbon i Sverige


Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman, sågar förslaget längs med fotknölarna.

– Det är ett fiasko. Det går inte att först slå sönder a-kassan och få 500 000 att lämna och sedan bara erbjuda en 50-lapp, det är verkligen ett velande, säger han till TT.

Socialdemokraterna presenterade i fredags sitt förslag på sänkta a-kasseavgifter med upp till 75 procent, något som skulle innebära att de dyraste kassorna får sänkningar från drygt 400 kronor till under 100-lappen.

Källa