Folkpartiet föreslår statlig a-kassa

Staten måste ta över a-kassorna och alla löntagare ska ha en arbetslöshetsförsäkring. Det föreslår nu Folkpartiet och går därmed i direkt konfrontation med stora delar av fackföreningsrörelsen.

Det är bara några veckor sedan regeringen lyckades komma överens om att tillsätta en parlamentarisk utredning om arbetslöshets- och sjukförsäkringarna, för att försöka få till stånd ett förslag till 2013. Därmed skulle frågan vara borta från höstens valrörelse.

Men Folkpartiet är redan klart över vad slutresultatet bör bli och gör det nu till en het valfråga och en öppen konflikt inom den borgerliga alliansen.
– Ska det vara en allmän arbetslöshetsförsäkring ska den vara statlig. Det är väldigt ologiskt att ha det i facklig regi, säger Jan Björklund till DN.

– Alla andra socialförsäkringar är ju statliga, så det är konstigt att en privaträttslig institution som facken skulle ha hand om en obligatorisk försäkring.

Folkpartiets partiråd ska ta ställning till förslaget vid ett möte i Uppsala i helgen.


Vi arbetar professionellt med Hemstädning Stockholm


Men de svenska fackliga organisationerna har länge stridit hårt och effektivt för att behålla a-kassorna i facklig regi med motiveringen att det gör att de flesta löntagare också är med i facket. LO-chefen Wanja Lundby-Wedin har kallat det för ”en attack mot den svenska modellen” att ta ifrån facken a-kassorna.

En stor del av svenska arbetsmarknadsregler bygger på kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare och den modellen skulle hotas om facken försvagas, menar LO.

Men Jan Björklund avfärdar det argumentet:

billiga barnklader

– Jag tror inte att facken behöver vara oroliga. Det finns en så stark tradition att vara med i facket i Sverige, säger han och försäkrar att han stöder modellen med kollektivavtal mellan starka parter på arbetsmarknaden.

– Jag tycker att den svenska modellen är att man har allmänna socialförsäkringar. Det är ett undantag från den modellen att arbetslöshetsförsäkringen är frivillig.

Jan Björklund pekar på att staten redan står för två tredjedelar av a-kassornas utgifter och att samhället dessutom ofta får stå för kostnaden genom socialbidrag för arbetslösa som inte är med i någon a-kassa.

Folkpartiet har anklagats för att splittra regeringsalliansen med sina många utspel om bland annat försvaret, kärnkraften, euron och nu a-kassan. Jan Björklund avvisar kritiken:

– Den borgerliga alliansen måste kunna ha en öppen och fri debatt om stora framtidsfrågor. Sedan enas vi om konkreta reformer. Jag tycker det är väldigt odramatiskt, säger Björklund.

Källa