A-kassorna priskrigar med varandra

Till följd av medlemstapp och ökad konkurrens har a-kassorna börjat priskriga med varandra.

Som en konsekvens av regeringens nya a-kassebestämmelser har olika a-kassor med liknande verksamhetsområden börjat priskonkurrera, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Det var i januari förra året som regeringen reformerade a-kassan. Förändringarna innebar att arbetslöshetsförsäkringen i större utsträckning finansieras genom medlemsavgifter.

Följden har blivit att olika a-kassor börjat konkurrera med varandra om den minskande skara svenskar som väljer att ansluta sig till a-kassa. Och nu tar alltså vissa a-kassor prisvapnet till hands.

Ett tydligt exempel är det priskrig som blossat upp mellan Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA) och Lärarförbundets a-kassa.

Nyligen sänkte AEA medlemsavgiften till 150 kronor per månad. Men kort därpå följde Lärarförbundets a-kassa efter och annonserade en medlemsavgift om 148 kronor månatligen.

– Jag kan konstatera att det är tredje gången Lärarnas a-kassa sänker sin avgift när AEA sänker sin avgift, säger Lars Hallenberg, kanslichef i AEA:s styrelse, till Ekot.

Roger Bodin är ordförande på Lärarförbundets a-kassa, som i och med sänkningen blir den billigaste a-kassan i landet. Han skyller förbundets agerande på regeringens nya a-kassereform.

– Det är ju så att regeringen sett till att det uppstått en konkurrenssituation mellan a-kassorna. Några kassor har ungefär samma verksamhetsområde som gör att det blir en konkurrens om medlemmar. Det är klart att det spelar roll, säger han till Ekot.

Källa